Porto Danmark

Det danske postvæsen har, siden det blev grundlagt i 1624, leveret breve og pakker i både ind- og udland. Selvom Post Danmark stadig har eneretten på postbesørgelsen i hele landet, og dermed porto Danmark priserne, er det langsomt ved at blive en del indskrænket. Man regner da også med, at denne eneret på et tidspunkt i den nærmeste fremtid helt forsvinder. Postvæsenet er derfor allerede gået i gang med at modernisere deres virksomhed, så de kan være klar til konkurrencen med de mange alternative postudbydere om at afkræve porto Danmark.

Men hvad betyder det for os? Det betyder såmænd at vi får mere konkurrencedygtige porto Danmark priser, da der bliver flere udbydere at vælge imellem. Indtil videre bliver vi dog nødt til at holde os til de gældende fastsatte takster. Porto Danmark priserne er opdelt efter private forsendelser og erhvervspost. Postvæsenet tilbyder billigere takster for erhvervskunder, som typisk sender mange breve afsted hver uge. De bruger i stedet for normale frimærker en såkaldt frankeringsmaskine eller PP-påtryk, der skal være trykt direkte på kuverterne. For firmaer er porto Danmark priserne ikke kun opdelt efter vægten af brevet men også efter størrelsen. Standardbreve er de mindste, storbreve er den næste sats op og maxibreve er den største brevforsendelse.

Som privat skal du i stedet frankere med enten frimærker, mobilporto eller online porto. De følger alle tre samme porto Danmark sats og er opdelt efter forsendelsestype og vægt. Vi kender vist alle sammen de gammeldags frimærker, som man enten køber på posthuset eller i kiosken. Mobilporto købes via din mobiltelefon og er rigtig smart, hvis du bare lige skal sende et enkelt brev afsted ad gangen. Online porto kan bruges, hvis du skal afsende flere breve og købes på Post Danmarks hjemmeside.

Ved både mobilporto og online porto får du den gældende porto Danmark frankering som en talkode, som du så skal skrive på kuverten. De forskellige forsendelsestyper vedrører hastigheden af forsendelsen og er inddelt som enten A- eller B-post. Ved A-post er modtagelsen næste dag, hvorimod det ved B-post kan tage op til tre dage. Hvis du vil være helt sikker på, at modtageren får dit brev, kan du sende brevet som rekommanderet post for et ekstra tillæg. Brevet kan som rekommanderet post stadig sendes som enten A- og B-post, men du vil nu få en kvittering på modtagelsen af dit brev.

Du kan sende et brev, der vejer helt op til 2 kg. Hvis det kommer over den vægt, skal du i stedet bruge postpakke taksterne til at udregne den rigtige porto Danmark sats. Det billigste du kan sende et brev i Danmark for er 7 kr som B-post og 10 kr som A-post. Brevet kan veje op til 50 g, så det kan alligevel blive til et ret langt brev til din bedstemor. De gældende porto Danmark takster skifter ret tit, så det vil absolut være en god ide’ at checke priserne, før du sætter et gammelt frimærke på brevet. Det smarte ved at bruge mobilporto og online porto er, at du helt automatisk får den rigtige porto Danmark takst, så du er sikker på at undgå strafporto.

porto priser